BMW Motorrad Definition CE 04. De nieuwe stijl van stedelijke mobiliteit op twee wielen.

BMW Motorrad Definition CE 04. De nieuwe stijl van stedelijke mobiliteit op twee wielen.

Met de BMW Motorrad Definition CE 04 stelt de BMW Group de bijna productierijpe BMW Motorrad Concept Link voor op #NEXTGen 2020. Als brug tussen de analoge en digitale wereld van de gebruiker is de BMW Motorrad Definition CE 04 zowel een vervoermiddel als een communicatiemiddel voor pendelaars in de stad. Met zijn elektrische aandrijving, baanbrekende design en innovatieve connectiviteitsoplossingen wil hij nieuwe normen vestigen in het scootersegment.

‘Plugged to life’ – elektrisch aangedreven en ingeplugd in het leven van de rijder.

De elektrisch aangedreven BMW Motorrad Concept Definition CE 04 werd consequent ontwikkeld en aangepast aan de dagelijkse behoeften en vereisten van de klant. Conform het motto ‘Plugged to life’ combineert hij de analoge wereld van de klant met het digitale universum. In combinatie met de bijbehorende intelligente rijdersuitrusting resulteert dat in een holistische, uiterst emotionele en nieuw ontwikkelde mobiliteitservaring.

“Elektrische mobiliteit is een centrale pijler voor de BMW Group en onze duurzaamheidsstrategie steunt consequent op deze technologie. Ook elektrische aandrijfsystemen vormen een actueel thema voor BMW Motorrad, vooral voor de stad. Sinds 2013 zijn we pionier op dit gebied met de BMW C evolution scooter. De BMW Motorrad Definition CE 04 is een logisch vervolg op de strategie inzake elektrische mobiliteit voor stedelijke agglomeraties. Hij geeft concreet aan hoe een eigentijds seriemodel er zou kunnen uitzien en hoe we de elektrische mobiliteit op twee wielen in grootstedelijke gebieden zowel technisch als visueel naar een nieuw niveau zullen tillen,” aldus Edgar Heinrich, Head of Design bij BMW Motorrad.

Innovatieve architectuur en baanbrekend design.

Het segmentbepalende design van de Definition CE 04 staat voor een nieuwe, stedelijke esthetiek. Terwijl de BMW Motorrad Concept Link in 2017 nog een verre toekomstvisie leek, vertaalt de BMW Motorrad Definition CE 04 zijn radicale lijnen anno 2020 in een productierijp design zonder daarbij grote wijzigingen aan te brengen.

“We zijn erin geslaagd om heel wat innovatieve elementen en details van het conceptvoertuig over te nemen op het seriemodel. Dankzij de technische kenmerken van de elektrische aandrijving – zoals het vlakke accupakket in de bodem en de compacte aandrijflijn – konden we een uiterst opvallend design creëren dat een nieuwe, stedelijke esthetiek definieert en zich duidelijk onderscheidt van de conventionele styling. Een design dat inspeelt op de basisbehoeften van moderne gebruikers, zoals een eenvoudige functionaliteit, een heldere esthetiek en de digitale realiteit. De nieuwe architectuur resulteert in een visuele revolutie en heeft heel wat nieuwe designthema’s opgeleverd. Hij zal de meningen misschien verdelen, maar hij zal zich zeker onderscheiden,” vervolgt Alexander Buckan, Head of Vehicle Design bij BMW Motorrad.

Visueel breekt de BMW Motorrad Definition CE 04 duidelijk met de look van scooters zoals we die vandaag kennen. Het langgerekte, lage koetswerk en de schuin oplopende voorkant creëren een even modern als helder silhouet. Het rustige design van de ruim bemeten oppervlakken met scherpe randen past perfect in een moderne, stedelijke omgeving. De vlakke accu in de bodem biedt nieuwe vrijheden, zoals de nieuwe, verlichte opbergoplossing, die aan de zijkant kan worden opengeklapt. Ze geeft de rijder eenvoudig toegang tot een helm en andere uitrusting. Bovendien biedt de lage positie van de vlakke accu een gunstig zwaartepunt, wat een speels rijgedrag en dynamisch rijplezier verzekert.Heldere vormen en moderne technologie geïnterpreteerd in een tijdloze stijl.

Heldere lijnen, royale oppervlakken en een opvallend design onderstrepen de moderne look van de proporties. Dat wordt nog versterkt door het gebruik van twee kleuren: onder de moderne oppervlakteafwerking in de metaalkleur Mineral White vormt een matzwarte zone de kern, het technische hart, van het voertuig. Dat strekt zich uit van de voorkant tot de achterkant en integreert naast de banden en de koplampen ook het aandrijfgeheel en de ophangingselementen. De BMW Motorrad Definition CE 04 maakt de technologie van de motorfiets bewust tot een onderdeel van het design. Daarom bedekken de zijpanelen het zijdelingse deel van het voertuig achteraan niet volledig. In plaats daarvan strekken ze zich als kleine vleugels uit over delen van de flanken om uitzicht te bieden op de aandrijfeenheid, de koelribben, de eenzijdige swingarm, de veerpoot en de getande riem.

Het ontwerp van de lichten oogt even minimalistisch als modern. De twee U-vormige led-koplampen herleiden het design tot de essentie. Hun strakke lay-out en fijne contouren accentueren de moderne en opvallende visuele aantrekkingskracht van de voorkant. De twee C-vormige lichtelementen van de achterlichten werden in de zijpanelen achteraan geïntegreerd.Praktijkgericht design en ergonomie.

“Een scooter is geen ‘funbike’ die je bij mooi weer van stal haalt voor een rit in de bergen, maar een praktisch dagelijks voertuig om ’s avonds van het kantoor naar huis te rijden of vrienden te ontmoeten – gewoon een voertuig voor dagelijks gebruik in de stad”, zegt Alexander Buckan. “Daarom hebben we heel wat aandacht besteed aan het ontwerp van de aandrijving en het energieopslagsysteem om het te laten voldoen aan de behoeften van de gebruiker: de doelgroep van stadsrijders maakt vooral korte ritten en legt ongeveer 12 kilometer per dag af. Langeafstandscomfort is dus minder belangrijk dan een variabele ergonomie en vlotte toegankelijkheid. Zo konden we een ‘zwevende’ zitbank creëren, waarmee je comfortabel kunt plaatsnemen op het voertuig, zelfs vanaf de achterkant. Hij biedt ook een betere ergonomie voor individuele rijders, ongeacht hun grootte en de lengte van hun benen.”Naadloze connectiviteit.

Zowel op het vlak van design als qua digitaal gebruik focust de BMW Motorrad Definition CE 04 steeds op praktische en gebruiksvriendelijke oplossingen. BMW Motorrad ziet veel potentieel in de interactie tussen voertuig en rijdersuitrusting in termen van veiligheid, comfort en emotionele ervaring. De rijder is via zijn smartphone verbonden met zijn omgeving via de BMW Motorrad Definition CE 04. Zijn 10,25"-scherm is het grootste tot nog toe in het scootersegment en fungeert als interface tussen de digitale en analoge werelden van de rijder.

Rijdersuitrusting als onderdeel van de voertuigcommunicatie.

Ook op het vlak van rijdersuitrusting hebben de ontwerpers pionierswerk verricht: “We wilden bewust een modieuze look creëren die stedelijk en toch erg functioneel is, eerder dan klassieke motorkleding te ontwerpen. We streven namelijk naar producten waarmee je je dagelijkse activiteiten probleemloos kunt uitvoeren. Tegelijk biedt de rijdersuitrusting de bescherming die je van BMW Motorrad gewend bent en wordt ze zelfs deel van de communicatie met de buitenwereld”, verduidelijkt Julia Lein, Head of Rider Equipment Design bij BMW Motorrad.

Het hart van de rijdersuitrusting die exclusief voor de BMW Motorrad Definition CE 04 werd ontwikkeld, is een warme, informele parka voor dagelijks gebruik. Zwarte rijbroek, stijlvolle sneakers en een witte open helm maken de look compleet. De parka in gebroken wit biedt een hoge mate van draagcomfort dankzij de brede pasvorm en oogt opvallend dankzij zijn stedelijke stijl. De hoge kraag en grote kap komen de ‘coolfactor’ ten goede. Details zoals de plaatsing van de ritsen of de discrete print benadrukken de stedelijke look, waarmee je recht van je scooter in stijl het kantoor binnenstapt. Het hoogtechnologische materiaal van de parka’s is waterdicht, robuust en ademend. De flexibele beschermers in de parka bieden de veiligheid die van BMW Motorrad wordt verwacht.

Innovatieve voorzieningen zoals de geïntegreerde lichtstrips in de mouwen en de kap dragen bij tot het zicht in het verkeer en kunnen via sensoren in de mouw worden ingeschakeld en van kleur worden veranderd. Om de toestellen van de rijder steeds volledig op te laden, heeft het binnenvak van de parka een inductief laadveld voor smartphones. De rijdersuitrusting integreert zich naadloos in het leven van de rijder.Graphics als een uniek stijlkenmerk.

Het onopvallende grafische design van de BMW Motorrad Definition CE 04 laat het nieuwe concept optimaal tot uiting komen. Er zijn echter ook totaal andere designversies mogelijk. Gerald Höller, grafisch ontwerper bij BMW Motorrad Design, legt uit: “Dankzij de niewe architectuur hebben we met deze scooter iets totaal nieuws gecreëerd. In de toekomst willen we dat nog meer benadrukken met grafische elementen en kleuren. We zien de CE 04 Definition bijna als een bewegend scherm waarmee een klant zijn persoonlijkheid kan uitdrukken – van modern elegant tot stedelijk.”Elektrische mobiliteit bij BMW Motorrad.

Conform de duurzaamheidsstrategie van BMW Group wil BMW Motorrad ook blijven streven naar elektrische mobiliteit. Met de Concept e toonde BMW Motorrad in 2011 al hoe elektrische mobiliteit voor de stad er kon uitzien. Daarna volgde het eerste prototype van de BMW C evolution, die tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen werd voorgesteld. Met de C Evolution lanceerde BMW Motorrad in 2014 als eerste prestigeconstructeur een in serie gebouwde scooter om de dagelijkse pendelri

ten naar het werk zuiver elektrisch af te leggen. En dat was nog maar het begin. Voor zijn opvolger kregen ontwerpers en ontwikkelaars carte blanche. Het resultaat: een compleet nieuwe architectuur en een iconisch design. Met de BMW Motorrad Concept Link heeft het merk al laten zien hoe toekomstige emissievrije tweewielers voor de stad er kunnen uitzien. De BMW Motorrad Definition CE 04 bestendigt de strategie van BMW Motorrad op het vlak van elektrische mobiliteit voor de stad en blikt zo concreet vooruit op een eigentijds seriemodel.

Terug naar overzicht