BMW Motorrad stelt de nieuwe R 12 nineT voor.

BMW Motorrad stelt de nieuwe R 12 nineT voor.

Purist Classic Roadster. Klaar om te customiseren.

De nieuwe R 12 nineT wordt voorgesteld ter gelegenheid van het "100-jarig bestaan van BMW Motorrad" en is daarmee de opvolger van de R nineT, die precies tien jaar geleden werd gelanceerd ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van BMW Motorrad.


De nieuwe BMW R 12 nineT zet 100 jaar fascinatie en traditie van BMW Motorrad naadloos voort.

Net als de BMW R nineT in 2013 is de nieuwe BMW R 12 nineT een puristische, krachtige klassieke roadster die een schat aan conceptuele mogelijkheden biedt voor een vrijwel onbeperkte personalisering en individualisering.

Dr. Markus Schramm, hoofd van BMW Motorrad: "De R nineT en zijn personaliseringsconcept vormden de nieuwe Heritage-ervaring voor de 90e verjaardag van BMW Motorrad en zijn een onmisbare pijler van ons modellengamma geworden. De nieuwe R 12 nineT zet het succesvolle erfgoedverhaal rond de legendarische BMW boxermotoren consequent voort met een nog klassiekere, gereduceerde designtaal, nog meer vrijheidsgraden als het gaat om customizing en, last but not least, nieuwe en innovatieve technologie."
Originele 1200 boxermotor met vernieuwde airbox en uitlaatsysteem levert klassiek rijplezier.

100 jaar geleden was de allereerste BMW motorfiets - de R 32 - al gebaseerd op de flat-twin motor. Het onmiskenbare design van de boxer, de krachtige acceleratie, de unieke vermogensafgifte, het kenmerkende geluid en de soepele loop maakten hem al snel tot een legendarisch synoniem voor BMW motorfietsen. Met zijn lucht/oliegekoelde boxermotor zet de nieuwe R 12 nineT deze grote traditie voort. Het getal 12 in de modelaanduiding verwijst naar de motorinhoud, zoals bij veel modellen in de geschiedenis van BMW Motorrad - zoals de huidige R 18.


Een nog meer klassiek, puristisch design, veel oog voor detail en nog meer aanpassingsmogelijkheden.

Nog meer dan zijn voorganger combineert de nieuwe R 12 nineT het robuuste karakter van de boxermotor en de designtaal van de traditionele motortijdperken met innovatieve technologie en een modulair concept dat de rijder een maximum aan aanpassingsmogelijkheden biedt. Nog meer teruggebracht tot de essentie levert hij een grote emotionele aantrekkingskracht. Een puristische, klassieke uitstraling en aandacht voor detail stonden bovenaan de agenda bij het ontwerpen van de motorfiets.

Edgar Heinrich, Hoofd Design BMW Motorrad: "De puristische designtaal wordt gedomineerd door de duidelijke tank/zadel/achterlijn, in de stijl van de traditionele /5 of de legendarische R 90 S uit de jaren '70. De tank zelf is op het eerste gezicht een klassieke BMW boxertank, met een typische knik in de onderrand en een klassiek kniecontact. De nieuwe R 12 NineT heeft ook zijkappen in het gebied van de framedriehoek in de authentieke Roadster-look - nog een herinnering aan BMW motorfietsen uit de jaren '70."

Bijzondere aandacht voor details is ook zichtbaar in het opnieuw ontworpen voorspatbord, de LED-hoofdkoplamp met zwart lichtgeleidingselement en de twee ronde instrumenten in de traditionele stijl van vroeger. Traditiegetrouw worden aantrekkelijke aanpassingsmogelijkheden aangeboden als onderdeel van het originele BMW Motorrad accessoireprogramma. Met customizing in het achterhoofd beschikt de nieuwe R 12 nineT ook over een in het zadel geïntegreerde LED-achterlichtunit, waarmee nu eenvoudig een "short tail" kan worden gerealiseerd.
De hoogtepunten van de nieuwe BMW R 12 nineT:

  • Klassiek, puristisch design.
  • Vakmanschap met veel aandacht voor detail.
  • Lucht/oliegekoelde 2-cilinder boxermotor.
  • Ontworpen voor customizing.
  • Buizenframe uit één stuk met vastgeschroefd achterframe.
  • Klassieke wielgeleiders met hoogwaardige upside-down telescoopvork vooraan en Paralever achteraan.
  • Uitlaatsysteem aan linkerzijde met dubbele demper en conische eindstukken.
  • Radiaal gemonteerde 4-zuiger monobloc remklauwen, staalomvlochten remleidingen.
  • Op maat gemaakt, hoogwaardig origineel BMW Motorrad accessoireprogramma.

BMW Motorrad zal in de tweede helft van 2023 meer informatie over de nieuwe BMW R 12 nineT publiceren.

Persmateriaal over BMW motorfietsen en BMW Motorrad rijdersuitrusting vindt u in de BMW Group PressClub op www.press.bmwgroup.com.


Terug naar overzicht